Araştırma siyah çikolata üzerinden gitmiş ama çikolata çikolatadır deyip kendimi avutmak istiyorum. Siyah çikolatanın yüksek tansiyona, kalbe iyi geldiğini artık sağır sultan duydu. İyi gelmesinin sebebi de kakao'da bulunan flavonoidler antioksidan görevi gördüğü içindir. (Bu flavonoidler aynı zamanda sebzelerde, fındıkta da vs. bulunmaktadır.)
Calgary Üniversitesinde çalışan araştırmacılar da bu flavonoidlerin uzun erimli bellek ( long term memory) üzerindeki etkisini göl de yaşayan özel salyongozlar (Pond snail) üzerinde test etmişler. Pond Snail'in özelliği derileri üzerinde nefes almasıdır . Eğer oksijen seviyeleri düşerse de nefes alma tüpleri belirli bir seviyeye, yüzeye çıkar ve oksijeni alırlar. Journal of Experimental Biology'nin verdiği bilgiye göre bu salyongozlar oksiyensiz suyun içine konularak ve sadece tüplerine dokunarak nefes almaya yakın bir deneyim yaşatmak eğitilebilir birşeydir. Yani salyagoz tam tüpü uzatatıp nefes alacakken, yavaşca dokunuyorsunuz ve tüpü kapatmayı öğreniyor.
Uzun bir girizgahtan sonra, konuya gireceğim. Öncelikle salyangozlara oksijensiz suda tüplerini kapalı tutmayı öğretiyorlar. Bu öğrenim süresi yaklaşık yarım saat sürüyor. Daha sonra bir grup salyangoz flavonoid içeren oksijensiz suya sokuluyor. Flavonoid içermeyen suda zaman geçiren salyangozlarda unutma 3 saat sonra gerçekleşirken, flavonoid grubunda unutma 72 saat sonra gerçekleşiyor.
Bu çalışma flavonioid direkt olarak hafızanın depolandığı nöronlara etki ettiğini göstermektedir.
100 gram siyah çikolata yemek hafızamızı güçlendirir mi bilemem ama denemeye değer olduğunu düşünüyorum.
Lee Fruson, Sarah Dalesman and Ken Lukowiak. A flavonol present in cocoa [(−)epicatechin] enhances snail memory. The Journal of Experimental Biology, 2012 DOI: 10.1242/jeb.070300
----İnci Tebiş-----
0 comments:
Post a Comment